logo jongleren
Artikel

2 april: Buitenlesdag!

Geplaatst op: 15 april 2019

Buitenlessen zijn een verrijking van het onderwijs. Dennis en Miranda zijn werkzaam op scholen die op twee heel verschillende locaties staan, namelijk CON de Wereldschool midden in de stad en Het Windas aan de rand van de natuur. Zij beschrijven hoe zij de Jantje Beton Buitenlesdag op 2 april hebben aangegrepen om invulling te geven aan hun buitenlessen.

Door Miranda Bender, Het Windas, en Dennis de Rouw, CON de Wereldschool


Miranda: “Obs Het Windas ligt op een unieke locatie, je bent het schoolplein nog niet af of je zit eigenlijk al in het bos en het park. Aanschouwelijk onderwijs is dan dus makkelijk te realiseren. Even een rondje nieuwbouwwijk als je het over huizen bouwen hebt, of even de natuur bekijken als de lente net is begonnen, het is een kwestie van jas aan en gaan. Heel snel en makkelijk zijn alle kinderen betrokken en speuren ze naar nieuwe knopjes aan bloemen en scheuten aan takken. Er kunnen materialen worden verzameld en in de klas kan er weer mee worden geknutseld of er kan een kijktafel van worden gemaakt.”

Dennis: “Op de Wereldschool is dit jaar voor het eerst aandacht besteed aan de nationale buitenlesdag. In de weken voorafgaand aan de buitenlesdag is er gewerkt aan het thema ‘Planten en dieren’ om de buitenlesdag meer onder de aandacht te brengen. In deze periode hebben onze nieuwkomers geleerd welke planten en dieren er in onze omgeving zijn en hebben we de buitenomgeving ook naar binnen gebracht. Er worden veel activiteiten ondernomen, zoals het maken van woordwebben, het vouwen van bloemen, het naspelen van verhalen, verschillende schilderactiviteiten en er is zelfs een echte kinderboerderij in de hal gemaakt!”

Op de Wereldschool is de kinderboerderij nagebouwd met schapen van echt Texels schapenwol!

Miranda: “Op Het Windas is er een duidelijke visie op buitenonderwijs. We hebben sinds dit jaar ook een mooi buitenlokaal op het plein staan en nu het weer zeker weer beter wordt, gaat daar ook weer meer gebruik van gemaakt worden. Groep 8 zit er al regelmatig even een boek te lezen, of een kleutergroep krijgt er een prentenboek voorgelezen. Op de Schiedamseweg, onze dependance is het ook prettig toeven buiten. Daar staan vier prachtige picknicktafels en verhogingen, waar regelmatig wordt gelezen, geknutseld of Snappet wordt gegeven. Het is er doodstil en je hoort de vogeltjes fluiten.”

Dennis: “Op de Wereldschool worden de oudere leerlingen begeleid en krijgen een aantal ‘maastuinlessen’. Zaadjes worden geplant en we hebben nu zelfs onze eigen moestuin aangelegd! Binnenkort kunnen we de groenten uit de tuin halen, koken en dan lekker met elkaar opeten in de klas! Als dat geen feestmaal gaat worden…”

Miranda: “In de moestuin op Het Windas, speciaal voor de kleuters, wordt vanaf half maart van alles gezaaid en gepoot. Kinderen komen zo in aanraking met het ontspruiten en groeien van zaden en bollen. Ook het onderhouden van deze tuin is hun taak en leren ze spelenderwijs meer over de groenten en het planten ervan.”

Buitenlesdag

Miranda: “Op 2 april was de landelijke buitenlesdag van Jantje Beton er weer en natuurlijk heeft Het Windas zich ook dit jaar aangemeld. Een goed moment om er weer even met z’n allen er lekker op uit te trekken. Iedere leerkracht mag daar zoveel of zo weinig aan doen als op het moment uitkomt.” 

Dennis: “De kinderen van de Wereldschool gebruiken de buitenlesdag om alles wat zij de afgelopen weken hebben geleerd, te vertalen naar de praktijk. Zo gaan de leerlingen naar de kinderboerderij en onderzoeken zij planten die zij in het park tegenkomen.”  

Miranda: “Dit jaar is Het Windas ook benaderd door een medewerkster van het NME. Zij dacht met ons mee en begeleidde activiteiten. Zo organiseerde ze een blotevoetenpad voor de kleuters en leverde ze materialen voor de rekenestafette voor groep 3. Ze heeft ons ook in contact gebracht met een beweegcoach. Hij organiseerde met groep 8 een buitengymles, een bootcamp. 

Hoe zo’n dag er op Het Windas er dan uitziet? De kleuters trekken er lekker op uit en gaan de Heemtuin nog eens goed bekijken. We werken al een paar weken met het thema ‘We ontdekken de lente’ dus dat komt goed uit. Een paar weken geleden zijn we al op pad geweest om te bekijken wat er aan het gebeuren stond zo vlak voor de lente. Wat groeit er ondertussen nog meer en wat zien we onderweg allemaal. Ook nemen we tassen mee waarin we stenen, takjes, blaadjes en dergelijke kunnen verzamelen om er later weer mooie collages mee te maken. Ook wordt het buitenlokaal gebruikt voor een voorleesmomentje of een leuk spel en maken we kennis met een echt blotevoetenpad. Heel spannend! 

Een paar groepen van de middenbouw maken er helemaal een gezellige dag van. In de ochtend gaan ze met de tram naar de Korenbeurs waar ze les krijgen. Ze lunchen op school en maken daar een leuke picknick van in de buitenlucht. In de middag wordt er ook buiten gelezen in het buitenlokaal.  

Andere groepen lezen en werken in het buitenlokaal en rekenen in de buitenlucht met boomstamschijven en andere materialen. Niets zo lekker als de frisse lucht en de geluiden uit de natuur om je hoofd fris te houden en je goed te kunnen concentreren.” 

 

Niet meedoen is voor ons geen optie!!!