logo jongleren
Nieuws

Alle kinderen naar de stembus

Geplaatst op: 24 januari 2018

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan! Nu de verkiezingsstrijd is losgebarsten roepen de Kleine Ambassade en de gemeente Schiedam alle kinderen in Schiedam op om hun stem te laten horen. Primo-leerlingen uit de groepen 7 & 8 vulden de Grote verkiezingsenquête in, krijgen allemaal de Kinderverkiezingskrant en Stemwijzer, en doen mee aan de Schiedamse Kinderverkiezingen die op 21 maart worden gehouden. Daarmee laten ze alle Schiedamse politici weten wat kinderen in de stad belangrijk vinden, zodat daar meer aandacht voor kan komen.

door Hanna de Vries, de Kleine Ambassade


Tijdens het verkiezingsproject hebben acht leerlingen uit groep 8 van Het Startblok een belangrijke rol. Zij vormen samen met zeven kinderen van Sint Bernardus de onderzoeksredactie van de educatieve Kinderverkiezingskrant en Stemwijzer. Al weken zijn de kinderen druk bezig met het uitpluizen van alles wat te maken heeft met democratie, gemeentepolitiek en de standpunten van verschillende partijen. Zo onderzochten zij waar partijen voor staan en wat het verschil is tussen partijen. En als er een verschil is, waarom is dat er dan? Ze leerden alles over democratie, waarom dat zo belangrijk is, en gingen op excursie naar het stadskantoor om te onderzoeken wat de gemeente doet en waar ze verantwoordelijk is.

 

Grote verkiezingsenquête

Om erachter te komen wat de kinderen van Schiedam belangrijk vinden, hielp de kinderredactie ook bij het opstellen van de Grote verkiezingsenquête. Die is vervolgens getest door alle groep 8-leerlingen van Het Startblok. Met de enquête werd aan alle kinderen in Schiedam gevraagd wat zij belangrijke vinden in hun stad en welke onderwerpen volgens hen hoger op de politieke agenda moeten komen te staan. Ook politici van de verschillende partijen vulden de enquête in. Op 9 februari zal de kinderredactie naar aanleiding van de uitkomsten politici aan de tand voelen tijdens een speciale interviewmiddag in het Wennekerpand.

Alle uitkomsten, de theorie, uitwerkingen van de interviews en resultaten van de enquête, zijn straks terug te lezen in de kinderverkiezingskrant. Daarmee kunnen kinderen hun eigen standpunten vergelijken met die van de partijen, zodat ze een weloverwogen stem uit kunnen brengen tijdens de Schiedamse Kinderverkiezingen op 21 maart.

De krant en stemwijzer worden begin maart  op alle scholen en huis-aan-huis verspreid. Het is kant-en-klaar lesmateriaal om je samen met leerlingen te verdiepen in de verkiezingen.

Kijk op www.dekleineambassade.nl voor meer informatie over het project en informatieve filmpjes over de verkiezingen (vanaf maart).

 

Agenda verkiezingsproject
12 maart: Verspreiding verkiezingskrant
9 februari: Interviewdag kinderredactie & politici
21 maart: Stemdag Schiedamse Kinderverkiezingen
16 maart: Verkiezingsjournaal Studio PLU!S