logo jongleren
Artikel

Jetta blogt

Geplaatst op: 25 juni 2017

portretjetta

In deze rubriek wil ik laten zien dat naast de cognitieve vakken ook de creatieve vakken ontzettend belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de brains van onze kids. Cultuuronderwijs maakt dat kinderen op een andere manier naar de wereld leren kijken. Leerlingen verwerven kennis, krijgen waardering voor cultuur en leren daarop te reflecteren, zo ook op hun eigen plek in de wereld.

Jetta Hulshof, leerkracht & ICC’er

 

 

 Met cultuuronderwijs leren kinderen creatief om te gaan met beeld, geluid, tekst en beweging. Ze ontwikkelen hun waarneming, verbeeldingskracht, uitdrukkingsvermogen en een onderzoekende houding, maar ook samenwerken wordt gestimuleerd. Dit is allemaal belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling. Het is dus van belang dat kinderen via school in aanraking komen met verschillende vormen van kunst, vooral als ze dit van huis uit misschien iets minder meekrijgen.

 

Wat doet kunst met je hersenen? Mark Mieras legt het uit op de site kunstfanaatjes.

http://www.kunstfanaatjes.nl/artikelen/kunst-hersenen-mark-mieras/

Hoe doller, hoe beter!

Sommige leerkrachten vinden het lastig of eng om bijvoorbeeld muziekonderwijs te geven. Is dit het geval, houd dan in je achterhoofd dat kinderen het niet gauw ‘raar’ vinden wat je daar voor de klas staat te doen. Ze vinden het juist al heel snel leuk, hoe doller hoe beter! Als volwassenen moeten we vaak weer over drempels die er voor kinderen helemaal nog niet zijn, hoe jammer is dat?!

Tips

Zo heb ik laatst zelf examen ‘Vakspecialist Muziek’ gedaan. Op school voor en met de klas muziek maken is altijd erg leuk, voor de andere cursisten moeten zingen en spelen is different koek! Tenminste in mijn hoofd, want toen het ‘mijn beurt’ was viel het eigenlijk ontzettend mee, werd het zelfs leuk om te doen en hebben we heerlijk samen muziek gemaakt!

Plan muziek in, door te doen krijg je er vast zelf ook weer zin in! Tips voor leuke, niet al te ingewikkelde en snel in te zetten muzieklessen vind je op: http://www.muziekinschool.net/