logo jongleren
Nieuws

Primo Academie Online

Geplaatst op: 17 oktober 2019

We hebben allemaal toegang tot de Primo Academie Online, een online leeromgeving met E-learning, We-learning, Webinairs en Essentials.

Door Jacob Mannessen


De E-learning programma’s bieden je een veelheid aan onderwerpen waar je uit kunt kiezen. Het zijn er zoveel dat je de weg zou kunnen kwijtraken. Hiernaast zie je de lijst met onderwerpen. Voor elke categorie staat een schuifknop. Klik je deze aan dan zie je alleen de E-learning modules die bij deze categorie horen, dit maakt het overzichtelijk. Door een paar knoppen aan te klikken zie je de modules die aan verschillende criteria voldoen verschijnen en beleef je gelijk de samenhang van de verschillende onderwerpen. Onder deze lijst komt een lijst met allerlei labels en kun je je selectie nog nauwkeuriger maken.

De modules zijn heel divers. Het is gericht op onderwijs maar als je iets wilt weten over sociale media of vrije tijd etc, dan zijn daar ook modules voor beschikbaar.

Een aantal E-learning modules zijn als WE-learning samen met collega’s te volgen. Dit kan bij bepaalde modules handig en prettig zijn. Ook voor dit onderdeel kun je onderdelen selecteren

De webinairs gaan over zeer diverse onderwerpen bijvoorbeeld ‘fotograferen met je telefoon’ of  ‘is jouw organisatie AVG proef’.

De Essentials gaan over een veelheid aan onderwerpen. Ook hier is het weer mogelijk om te selecteren op onderwerp. Hiernaast zie je een selectie op didactiek en pedagogiek en op leervormen. Grote onderwijsvernieuwers zoals Maria Montessori vallen onder de selectie grondleggers. Er wordt iets over Maria Montessori vertelt en er staan links om verder te zoeken.

De Primo Academie Online blijft zich verder ontwikkelen en zo verschijnen er regelmatig nieuwe modules. Een voorbeeld hiervan:

De module verward gedrag

Deze module is recent geplaatst en hier heeft Primo Schiedam aan meegewerkt.  Deze module probeert inzichtelijk te maken wat verward gedrag is en welke vormen van verward gedrag er zijn en wat jij kan doen als je een verward mens tegen komt.

Verwarde mensen kom je regelmatig tegen op straat, in de tram en bus enzovoort.
De omschrijving ‘verwarde personen’ wordt meestal aan psychiatrische patiënten gelinkt. Toch komt het vaker voor dat iemand verward is geraakt door (het uit de hand lopen van) een psychische aandoening. Het gaat daarbij om maatschappelijke problemen, zoals: werkeloosheid, armoede en schuldenproblematiek. De stress die iemand ervaart kan omslaan in verward gedrag of de al bestaande psychische aandoeningen verergeren.

Nu kun je denken wat moet ik hiermee want ik geef les aan kinderen en niet aan volwassenen. Dit klopt natuurlijk, maar deze kinderen hebben wel ouders en aangezien het aantal volwassenen en jongvolwassenen met psychische problemen groot is, is de kans dat je dit op school gaat tegen komen groot.
Deze module die is gemaakt met verhalen van ouders wiens kind in een psychose raakte vertelt je niet hoe je iemand moet behandelen. Dat is aan de professionals uit de GGZ. De module geeft je wel handvatten om de juiste stappen naar de juiste professionals te doen om de verwarde persoon te helpen om bij goede hulp te komen.

Ben je door het volgen van de module geïnteresseerd geraakt dan kun je kijken naar de opleiding van Mental Health First Aid (MHFA). Dit kun je beschouwen als de eerste hulp bij psychische problemen, een soort EHBO van de GGZ. Er bestaat een speciale app van MHFA voor de smartphone waarmee je een zelfscan kan doen en een instructie/handleiding met aanwijzingen hoe je in bepaalde situaties kunt optreden. Er is ook een uitgebreide zoekfunctie met:
• Eerste hulp bij Psychose,
• Eerste hulp bij problematisch drugsgebruik
• Eerste hulp bij cannabisgebruik
• Eerste hulp bij problematisch alcoholgebruik
• Eerste hulp bij paniekaanvallen
• Eerste hulp bij zelfbeschadiging
• Eerste hulp bij eetstoornissen
• Eerste hulp bij depressie
• Eerste hulp aan getraumatiseerde volwassenen

Er bestaat op dit moment ook een speciale training MHFA Youth en deze is zeker geschikt voor het basisonderwijs. In principe treden de meeste psychiatrische stoornissen pas op in of na de puberteit maar ook op de basisschool kom je al kinderen tegen met eetstoornissen, depressies etc. Op de Poldervaart hebben we reeds tweemaal een kleuter gehad met een psychose. Het is zeldzaam maar het komt voor.

Veel succes met het volgen van deze module. Hij zeer aan te raden.