logo jongleren
Opinie

Peter over inclusief onderwijs

Geplaatst op: 1 november 2017

In mei 2017 mocht ik deel uitmaken van een groep mensen die een bezoek bracht aan de Oostenrijkse stad Graz. In die stad en omgeving keken we naar hoe in Oostenrijk Inclusief onderwijs wordt vormgegeven. De groep bestond uit de bestuurders, directeuren, internbegeleiders en mensen van het samenwerkingsverband Onderwijs dat Past. Het bezoek heeft de bestuurders geïnspireerd om een gezamenlijke visie te formuleren en de intentie uit te spreken intensief te willen samenwerken om deze visie te realiseren.

Door Peter Jonkers, directeur-bestuurder Stichting Primo


We waren met z’n allen onder de indruk van de manier waarop in Oostenrijk álle kinderen in samen in klassen worden opgevangen en hoe de voorzieningen die daarvoor nodig zijn, zijn georganiseerd. Het heeft in Oostenrijk geleid tot diversiteit binnen scholen.

Zo zagen we binnen scholen groepen waarin diverse leerlingen met een handicap of ander soort problemen les kregen, maar ook groepen waarin dit niet gebeurde. En dat is ook niet nodig. Immers, het percentage leerlingen dat afhankelijk is van meer begeleiding, is niet zo groot dat ze in alle klassen zullen zitten. Zo kunnen ook leerkrachten kiezen en aangeven of zij zich competent genoeg voelen om deze uitdaging aan te gaan.

We hebben in Oostenrijk gezien dat er genoeg leerkrachten zijn die dit willen. Maar ook dat er voldoende voorzieningen nodig zijn om dit te kunnen realiseren, zoals kleinere klassen (maximaal 24 kinderen), minder onderwijstijd, zodat er meer ruimte is voor voorbereiding, ruim opgezette schoolgebouwen en voldoende ondersteuning in groepen.

“Ieder kind heeft het recht om erbij te horen”

 

Het bezoek heeft de bestuurders geïnspireerd om een gezamenlijke visie te formuleren en de intentie uit te spreken intensief te willen samenwerken om deze visie te realiseren. De visie wordt de komende twee maanden besproken in alle geledingen van de betrokken schoolbesturen met de vraag of we hier allemaal voor kunnen gaan en wat ervoor nodig is om dit te gaan bereiken. Ook binnen Primo. Ik ben benieuwd wat dat gaat opleveren!

In Oostenrijk hebben ze er 30 jaar over gedaan om op het huidige punt te komen. Dus heel snel zal het niet gaan: er moet een hoop gebeuren. Maar de eerste stap moet een keer worden gezet. Hieronder de link naar de visie. Ik ben benieuwd wat u ervan vindt.

visiedocument

Mail jouw reactie naar p.jonkers@primoschiedam.nl.