logo jongleren
Opinie

Jetta blogt over fantasie

Geplaatst op: 30 oktober 2017

portretjetta

In deze rubriek wil ik laten zien dat naast de cognitieve vakken ook de creatieve vakken ontzettend belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de brains van onze kids. Cultuuronderwijs maakt dat kinderen op een andere manier naar de wereld leren kijken. Leerlingen verwerven kennis, krijgen waardering voor cultuur en leren daarop te reflecteren, zo ook op hun eigen plek in de wereld.

Jetta Hulshoff, leerkracht & ICC’er obs De Peperklip

 

 

 


In je fantasie kun je alles!

Het is belangrijk om die fantasie te stimuleren en dat doe je door alle kinderen de mogelijkheid te bieden met kunst en cultuur aan de slag te gaan. Omdat dat niet voor al onze leerlingen even vanzelfsprekend is, is het belangrijk dat wij als school hen die kans bieden. Scholen worden geacht hier tijd en aandacht aan te besteden in hun onderwijsaanbod. Gelukkig bestaan er ook creatieve activiteiten buiten school. Kinderen kunnen zich bijvoorbeeld opgeven voor toneel-, muziek- en fotografielessen. Ik vind dat je dat als leerkracht enorm moet aanmoedigen.

Zo waren er voor de zomervakantie de audities voor het toneelstuk ‘Kleine Sofie en Lange Wapper’ van theatergezelschap De Stokerij Schiedam. Kinderen van verschillende scholen hebben zich hiervoor aangemeld, samen vormen zij nu De Jonge Stokerij Schiedam. Ze doen mee aan de theatervoorstelling die rond de kerst meerdere keren wordt opgevoerd.

Ik ben aanwezig geweest bij deze audities en ik mocht meekijken tijdens de toneellessen die de kinderen van echte acteurs krijgen. Het is zo ontzettend leuk om te zien dat kinderen van wie je het misschien niet zou verwachten hier opeens opbloeien!

De kinderen worden daarnaast uitgedaagd om op hun manier mee te denken over het creatieve proces en hun aandeel daarin. Ze leren samenwerken, over drempels heen te stappen en hun gevoelens onder woorden te brengen. Allemaal vaardigheden waar we in het onderwijs ook aan werken. Bovendien krijgt het zelfvertrouwen een boost, hoe mooi is dat?!

Vanmiddag kreeg ik de vraag van een van de jonge spelertjes of ze dan straks ook echt op het grote podium in het theater gaat optreden, iets wat zij zich tot dan toe eigenlijk niet zo had gerealiseerd. Een vraag waarop ik bevestigend antwoordde.

Dat was nog mooier dan in haar fantasie….


Komt dat zien!

Kleine Sofie en Lange Wapper

Wanneer: 20 t/m 23 december

Waar: Theater aan de Schie

Leeftijd: 8+

Prijs: € 15 volwassenen, € 9 kinderen