logo jongleren
Opinie

Jongleren: Prachtpleinen

Geplaatst op: 24 januari 2019

Met het estafettestokje in de hand reageert Kees Bol van Het Startblok op binnen en buiten onderwijs, en dan in het bijzonder op het buiten kunnen spelen door de kinderen. Rond elke school zouden kinderen een ruim en goed onderhouden speelplein tot hun beschikking moeten hebben. Een oproep om erover mee te denken. 

door Kees Bol, adjunct-directeur van Het Startblok 


Allereerst wil ik graag Dennis de Rouw bedanken. Leuk dat ik nu aan de beurt ben voor het estafetteartikel.

Ik heb zijn bijdrage met plezier gelezen. Het is altijd fijn om de oplossingen van andere scholen mee te nemen in je eigen afwegingen. Ik denk ook dat elke school goed in staat is om een eigen koers te varen. Wel of niet vier dagen, wel of niet naar buiten. Kies wat past bij je school.

Dennis heeft het in zijn artikel over het onderwijs buiten. Ik wil hier graag bij aansluiten. Op Het Startblok hebben wij al een tiental jaren twee mooie pleinen. Een plein voor peuters en kleuters en een plein voor de groepen 3 t/m 8. Een gezonde geest in een gezond lichaam is ons uitgangspunt. Kinderen moeten veel en uitdagend kunnen bewegen. Onze pleinen zijn ook na schooltijd geopend voor alle kinderen die wonen in de buurt van Het Startblok. Om 18.00 uur worden de pleinen afgesloten. Drie keer per week is stichting De Betrokken Spartaan aanwezig. Zij leveren twee sportcoaches, die samen met de kinderen sporten en spelen en materialen uitlenen vanuit ons tuinhuisje.

Bij de financiering van de aanleg van deze pleinen zijn we geholpen door de gemeente Schiedam en het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.. Ook Jantje Beton deed een duit in het zakje. Als school hebben we een deel van onze Brede School-gelden ingezet. De Johan Cruyff Foundation en de Richard Krajicek Foundation ondersteunen het gebruik van het grote plein.

Een groot probleem is het onderhoud van de pleinen. Speeltoestellen gaan weleens kapot, er moet elk jaar onderhoud gepleegd worden aan het kunstgras en we hebben (zeker in Nieuwland) last van verzakkingen. Deze kosten komen allemaal voor rekening van de school.

 

Meedenken

Ik wil u dan ook graag mee laten denken met de volgende twee stellingen:

  • Rondom elke (nieuwe) school moet genoeg ruimte zijn voor een groot speelplein.
  • De kosten voor onderhoud van speelpleinen/schoolplein zouden vergoed moeten worden door de gemeente Schiedam.

Ik geef de pen graag door aan meester Erwin van De Klinker. Ook daar hebben ze al zo’n mooi speelplein.