logo jongleren
Artikel

Kennismaken met Foort van Oosten

Geplaatst op: 24 januari 2019

“Als raad van toezicht volgen we het bestuur constructief kritisch ten behoeve van de kinderen en leraren van de Primo-basisscholen.”

 

Foort van Oosten neemt sinds zomer 2017 deel aan de raad van toezicht van Primo en is recentelijk de voorzitter geworden. Tijd om meer te weten te komen over Foort.

door Nichola Capel 


Persoonlijk

Wie is Foort?
“41 jaar, getrouwd met Daniëlle. Onze zoon heet Rens. Wij wonen nu nog in Schiedam, maar binnenkort gaan we verhuizen naar de gemeente Nissewaard. Dat ligt onder Rotterdam. Het is een fusiegemeente van Spijkenisse en Bernisse. Ik hoop burgemeester van die gemeente te worden. De afgelopen jaren was ik Tweede Kamerlid. En daarvoor wethouder en gemeenteraadslid in Schiedam. Ook heb ik gewerkt op het ministerie van Buitenlandse Zaken en ben ik advocaat geweest.”

Heb je altijd in Schiedam gewoond?
“Nee, ik ben geboren in Dordrecht. Vlak na mijn geboorte zijn mijn ouders verhuisd naar Leiden. Daar ben ik opgegroeid. In Leiden heb ik ook gestudeerd. Pas na mijn studie ben ik in Schiedam terechtgekomen.”

Wat wilde je worden toen je op de basisschool zat?
“Rechter, dat is dus niet gelukt.”

Wat vond je het leukste vak?
“Geschiedenis en aardrijkskunde.”

Welke eigenschappen van jezelf zie je terug in je zoon?
“Vrolijk (hopelijk vinden mensen dat ook van mij), een harde werker, maar ook een beetje verlegen af en toe.”

Als je vrije tijd hebt, wat doe je dan het liefst?
“Tuinieren, of lekker een boek lezen. Of met mijn gezin een dagje op stap. Bijvoorbeeld naar het strand.”

 

Carrière

Waarom heb je gekozen voor de politiek?
“Dat ging vanzelf. Ik was altijd al geïnteresseerd in mijn omgeving, in mensen en in de problemen die zij ervaren en de ambities die zij hebben. De politiek is dan de ideale plaats om actief te zijn, want daar komen al dit soort zaken samen.”

In Schiedam ben je ook politiek actief geweest, was je toen betrokken bij onderwijs?
“Nee, althans niet direct. Toen ik raadslid was, hield ik mij voornamelijk met andere thema’s bezig. Als wethouder was ik onder meer verantwoordelijk voor de financiën van de stad en voor sport. Maar, een mooie stad kan niet zonder goed onderwijs. Daar ligt immers de toekomst.”

En nu word je burgemeester. De vraag wordt regelmatig gesteld of dit te combineren valt met de raad van toezicht?
“Dat klopt, ik ben voorgedragen om burgemeester te worden. Die vraag is natuurlijk terecht. Daarom heb ik met de raad van toezicht afgesproken dat we komend jaar kritisch evalueren of het goed te combineren valt. Zo niet, dan zoeken we naar een oplossing.”

 

Raad van toezicht

Wat doet de raad van toezicht van Primo?
“In feite houden we min of meer toezicht – de naam zegt het al – op het bestuur van de stichting Primo. Dus wij volgen de financiële ontwikkelingen, maar we zijn natuurlijk ook geïnteresseerd in de kwaliteit van het onderwijs en de huisvesting. De uitdaging daarbij is om het bestuur van de organisatie niet onnodig in de weg te zitten, maar wel constructief kritisch te volgen ten behoeve van de kinderen en leraren van de Primo-basisscholen.”

Voorheen was je toezichthouder bij de bibliotheek. Wat is leuker… boeken of onderwijs?
Het heeft toch wel veel met elkaar te maken. Zonder onderwijs kun je niet lezen, en onderwijs zonder de verhalen en kennis uit boeken lijkt mij ook erg mager. Ik vind het heel leuk dat er bij de Primo-scholen ook weer kleine bibliotheken te vinden zijn. Dus, ik ga niet kiezen tussen de twee opties.

Daniëlle werkt bij KomKids, Rens zit in groep 8, thuis krijg je op deze wijze verschillende input over het onderwijs… wat gaat er goed en wat kan beter?
“Tsjee, dat is nogal een vraag. Kijk, het onderwijs staat nooit stil en je moet altijd nadenken hoe het nog beter kan. Maar eerlijk gezegd vind ik dat niet mijn taak als toezichthouder. Dat is echt aan de professionals die bij Primo werken. Die hebben daarvoor doorgeleerd en vele jaren ervaring opgedaan. De rol van de raad van toezicht is dit proces te volgen en waar nodig kritische vragen te stellen.”