logo jongleren
Nieuws

Jillis Verbeek over kunst en leren

Geplaatst op: 15 april 2019

Op dinsdag 15 januari was kunstenaar en basisschoolleerkracht Jillis Verbeek te gast in het eerste Cultuureducatiecafé van 2019 bij Mooi Werk. Het werd een inspirerende interactieve workshop waarbij Jillis vertelde over zijn lesmethode waarbij hij hedendaagse kunst gebruikt om leerlingen te inspireren en hen ruimte biedt om te experimenteren door middel van kunst.


Jillis Verbeek: “Voor creativiteit heb je vrijheid nodig én ook structuur. Leerlingen moeten vrij kunnen denken, vanuit hun eigen perspectief en leerstrategie. Maar dat kan alleen als je ze kaders biedt. Vrijblijvendheid zorgt bij de leerling enkel voor een korte, oppervlakkige impuls. School is daarin juist het vertragende ritueel tussen impuls en daad. Die structuur van het lesgeven zorgt ervoor dat je met de leerlingen voorbij die impuls gaat, richting betekenisvol leren.”

De deelnemers werden aan het werk gezet om te ervaren hoe deze lesmethode in zijn werk gaat. Zij tekenden vanuit hun gedachten een kunstwerk en schreven associatieve gedichten bij een voorwerp. Er werd enthousiast meegedaan en ervaringen werden onderling uitgewisseld.

Deelneemster Irene over deze middag: “Deze vorm laat zien dat de betrokkenheid, samenwerking, inzet, enthousiasme, gesprek en denkwerk van de leerlingen zo veel groter is en het resultaat vaak verbluffend. Ik word daar heel blij van en hoop iets van wat ik vanmiddag heb gehoord en gezien door te geven aan mijn collega’s.”

 

Meer weten of ook een keer meedoen met het cultuureducatiecafé? Kijk op stichtingmooiwerk.nl voor de data.