logo jongleren
Artikel

Schoonste Scholen van Schiedam

Geplaatst op: 20 juni 2017

Vanaf maart 2016 zijn Schiedamse scholen de strijd met elkaar aangegaan tijdens ‘Schoon loont’. Een jaar lang scheidden zij plastic verpakkingen en drankenkartons en hielden ze het eigen terrein schoon. Alles om de titel ‘Schoonste school van Schiedam’ in de wacht te slepen. Primo-scholen scoorden erg goed, maar liefst drie van hen vielen in de prijzen!

Nichola Capel, bestuurskantoorOBS Het Startblok won de hoofdprijs: een activiteit ter waarde van €1000,00. OBS Het Kleurrijk en Openbare Daltonbasisschool De Klinker wonnen respectievelijk de 2e en 3e prijs. Eric van Kampen (Het Kleurrijk), Hans Loendersloot (De Klinker) en Kees Bol (Het Startblok) delen hun ervaringen.

Eric: “Bij ons is het begonnen vanuit een initiatief van groep 7. Zij wilden bewuster met plastic omgaan, daarom zijn wij gestart met oranje containers in alle klassen. Dit sloeg aan en nu kunnen wij niet meer zonder.”

Ook bij Hans is het inmiddels een gewoonte geworden om afval te scheiden. Er is regelmatig in de groepen hierover gesproken en nu doet iedereen het gewoon.

“Bij het Startblok is dit niet anders”, geeft Kees aan. “Nadat wij mee hadden gedaan aan Afval the Game was het enthousiasme bij onze leerlingen groot. Zij wilden graag een stap verder gaan. Wie klassendienst heeft, brengt de volle bakken uit de klas naar de conciërge.

Wij hebben gemerkt dat wanneer de faciliteiten er zijn, het makkelijk is om deze stap te zetten. Wij waren dan ook erg blij met de 1e prijs. Hoe blij? Kijk maar.”


Samen schoon

Behalve extra gekleurde bakken in de klassen, staan de bakken ook op het schoolplein. Alle drie de scholen maken regelmatig samen met leerlingen het schoolplein en de directe omgeving zwerfafval vrij.
Eric: “Veel van onze leerlingen staan vooraan om te mogen helpen. Zij waren dan ook supertrots dat hun school in de prijzen is gevallen.” Ook Het Startblok blijft doorgaan, een schone en veilige omgeving is gewoon veel prettiger en maakt onderdeel uit van je school.


De hoeveelheid restafval van de scholen is het afgelopen jaar behoorlijk verminderd. Hans wil de gft-mogelijkheden verder onderzoeken. Omdat op school het eten van fruit en groente erg wordt aangemoedigd, zouden het scheiden van gft een mooie vervolgactie zijn.

Voor iedereen die interesse heeft

Containers om in de klas afval te scheiden kunnen nu nog kosteloos bij Irado worden aangevraagd, want… Schoon Loont op alle scholen! Ook mooi om te vermelden: Primo Schiedam gaat binnenkort aan de slag met ecoschools! Meer hierover in het volgende nummer van Jongleren.