logo jongleren
Artikel

Primo pakt lerarentekort aan

Geplaatst op: 24 januari 2019

In de zomer van 2017 is Primo Schiedam begonnen om, samen met de Hogeschool Rotterdam, voorbereidingen te treffen om mensen versneld op te leiden tot leerkracht. Hiervoor zijn er heel wat gesprekken gevoerd met enthousiaste mensen die interesse hebben in een omscholing. In september zijn de eerste kandidaten gestart en binnenkort start er alweer een nieuwe selectieronde.

Door Annemieke Jeene, directeur Loep


Mensen die zich willen omscholen moeten aan een aantal criteria voldoen:

  • Een afgeronde hbo-opleiding hebben;
  • Affiniteit en ervaring met kinderen hebben;
  • Een prettige collega zijn en nieuwsgierig zijn om te willen leren;
  • Enthousiast zijn en bereid zijn om tijd te investeren in opleiding en werk.

Het is hard werken voor de studenten, maar op deze manier hebben wij er straks weer een paar enthousiaste collega’s bij. In februari starten er weer twee kandidaten en voor september zijn er ook al kandidaten die graag aan de slag gaan. Het doel is uiteindelijk dat er op iedere Primo-school tenminste één collega/student werkt. Zo zorgen we er binnen Primo voor dat alle scholen verantwoordelijk zijn voor het opleiden van nieuwe collega’s. Dit vraagt om een investering van iedereen, maar dit is wel heel wat waard!

 

Ken jij geïnteresseerden?
In maart/april gaan we selecteren voor de start in september 2019. Ken je mensen in je omgeving die graag willen werken in het onderwijs en die zich willen omscholen? Zorg dan dat zij zich melden bij pz@primoschiedam.nl of bij Annemieke Jeene, a.jeene@primoschiedam.nl, zodat wij de beste toekomstige collega’s kunnen selecteren en voldoende mensen hebben voor de toekomst. Een motivatiebrief en cv zijn gewenst.
Op woensdag 6 maart is er een speciale informatieavond klik hier voor meer informatie.

 

In gesprek met Soraya

Soraya van La Parra en Mariska Troost hebben hun assessment gehaald en zijn begonnen op obs Loep en sbo De Poldervaart. Zij zijn nu inmiddels een half jaar verder en nog steeds superenthousiast. Soraya vertelt over haar ervaringen.


Wat is de reden dat je overgestapt bent naar het onderwijs?
“Toen ik stopte met mijn studie Media en Entertainment Management ben ik goed gaan nadenken over wat mij nu gelukkig maakt en over wanneer ik met plezier naar mijn werk zou gaan. Met kinderen werken heb ik altijd leuk gevonden, daarom ben ik toen een éénjarige opleiding gestart voor de kinderopvang. Daar ging het voornamelijk om het jongere kind. Om kinderen beter te kunnen begrijpen en te kunnen helpen, had ik meer kennis nodig. Om deze kennis op te doen, ben ik aan een éénjarige opleiding voor de jeugdzorg gestart. Mijn stage liep ik bij het speciaal basisonderwijs. In het onderwijs werken beviel mij onwijs goed en ik merkte dat ik hier op mijn plek zat. Dit viel de docenten en de directeur ook op en toen is het balletje voor mij gaan rollen. Mijn voornaamste reden om te starten met de zij-instroom is dat ik onwijs graag werk met kinderen en ze graag dat extraatje wil geven dat ze nodig hebben voor hun toekomst.”

 

Wat spreekt je aan in het werken op je school? Binnen Primo? 
“Wat mij aanspreekt aan het werken op Loep is dat ik geweldige, behulpzame collega’s heb. Iedereen werkt eraan om de kinderen de kennis en de hulp te bieden die ze nodig hebben. Iedereen wordt gezien. Het is een fijne werkplek. Het is een kleine groeiende school, dat maakt het zo huiselijk. Prettig dat je gelijk kan aankloppen bij de directrice als je ergens mee zit of hulp nodig hebt.”


Wat vind je van de combinatie werken/leren?
“Ik zal er niet omheen draaien, de combinatie werken/leren is behoorlijk zwaar. Het gaat je niet in de koude leren zitten. Je moet mentaal sterk zijn en klaar zijn voor deze stap, want je hebt geen tijd voor iets anders. Daarnaast is het positieve aan werken/leren dat je meteen  in de praktijk kunt toepassen wat je in theorie hebt geleerd.”


Wat is je leukste ervaring tot nu toe?
“Dat is toch de waardering die je krijgt van zowel leerlingen als hun ouders/verzorgers.”


Welke tip heb jij voor mensen die al langer in het onderwijs zitten, vanuit jouw vorige werkervaring?
“Ik zou uit mijn vorige werkervaring mee willen geven om elk kind te zien en naar elk kind te luisteren. En ook echt te zien en te luisteren zonder meteen te oordelen of een oordeel klaar te hebben, hoe menselijk dat ook is. Blijf ook altijd jezelf en blijf dicht bij jezelf. En blijf jezelf ontwikkelen en uitdagen.”


Welke tip geef je aan mensen die als zij-instromer willen starten?
“De tip die ik mee wil geven is dat je goed moet nadenken of je dit echt wil en of je er nu geestelijk klaar voor bent. Het zal heel veel energie van je vergen en kan stress met zich meebrengen. Wees bewust van wat jij wil en van wat jij verwacht, maak dat ook duidelijk aan de onderwijsinstelling en opleidingsschool. Stel vragen als iets onduidelijk is en weet waar je voor tekent. Ga je voor deze uitdaging… geniet ervan en neem alle informatie tot je.”

 

Op de foto staan Soraya (Loep) en Mariska (SBO De Poldervaart).