logo jongleren
Artikel

Winnaar NK duatlon op Loep

Geplaatst op: 6 december 2023

Suzanne Schotte-Steens is intern begeleider bij Loep. Op 22 oktober werd zij Nederlands kampioen duatlon. Een hele prestatie, zeker als je bedenkt dat ze de voorbereiding doet naast haar werk op Loep en er stevig getraind moet worden om zulke mooie resultaten te bereiken. We gingen met haar in gesprek over hoe ze werk en topsport weet te combineren.

door de redactie


Als kind begon Suzanne bij een atletiekvereniging met hardlopen. Al gauw merkte ze dat alleen lopen niet genoeg was. Ze wilde meer! Toen is ze overgestapt naar triatlon: een duursport waarbij je eerst ongeveer twee kilometer zwemt, daarna 90 kilometer fietst, en er dan nog een halve marathon (21,1 kilometer hardlopen) achteraan doet. Er zijn ook nog andere afstanden in de triatlon, maar Suzanne oefent vooral deze middenafstand.

 

Trainen

Daarvoor moet ze wel flink trainen. In periodes van basistrainingsweken is ze zo’n tien uur per week in touw. Tijdens piektrainingsweken is dat zestien uur. Twee volle werkdagen dus aan trainingsuren. Dat is soms best lastig te plannen naast haar schoolwerk. Maar voor een deel van de training heeft ze een hele goede oplossing: ze gaat altijd met de fiets naar school. En dat levert met werk in Schiedam en een huis in Zuidland maar liefst veertig fietskilometers per dag op. Op die manier is ze lekker in beweging én ontloopt ze de files. Daarmee is ze bijna net zo snel op school als wanneer ze de auto zou pakken. “Je hebt hooguit een lekker band en tegenwind, maar verder kan er niet veel gebeuren.”

 

Uitdagingen

Daarnaast is Suzanne intern begeleider op Loep. De afgelopen vijftien jaar stond ze voor de klas, en de laatste twee jaar daarvan deed ze daarnaast de opleiding tot intern begeleider. De kans om intern begeleider te worden, vond ze een mooie uitdaging. En een goede uitdaging gaat zij niet uit de weg!

Sport en werk combineren vraagt niet alleen behoorlijke discipline, het is vooral een kwestie van goed plannen. “Er is best wel wat mogelijk naast het werken in het onderwijs.” Dat is iets wat Suzanne ook goed aan andere leerkrachten over kan brengen: het optimaal indelen van je werk, zodat je toch tijd overhoudt voor andere dingen. Voor het gezin, hobby’s, en in haar geval topsport. Suzanne: “Doordat je doelen hebt, zowel privé als op het werk, moet je heel goed nadenken over hoe je je tijd effectief indeelt. Ik ben altijd bezig om dingen zo vlot mogelijk te regelen en niets te laten liggen.”

 

Kopgroep

Elke week traint Suzanne alle drie de sporten. Hoewel fietsen haar met de paplepel ingegoten is – haar ouders zijn wielrenners – vindt ze het zwemgedeelte van de triatlon het allerleukst. Daar hoeft ze niet hard voor te trainen: zonder veel inspanning komt ze altijd wel met de kopgroep het water uit. Met name het lopen is het onderdeel waar ze het meest voor moet oefenen.

Nederlands kampioen

Eigenlijk traint Suzanne vooral voor de triatlon, de (cross)duatlon is de wintervariant. Bij de duatlon moeten deelnemers eerst 7,5 kilometer lopen, gevolgd door 17 km fietsen, en dan weer 4 km lopen. Suzanne had eigenlijk niet specifiek toegewerkt naar het NK duatlon. Maar toen haar trainer haar erop wees dat het NK duatlon precies in de herfstvakantie gehouden werd, dacht ze waarom niet? Ik ben lekker uitgerust, dus ik ga het proberen. Zonder enige verwachting. Haar man en kinderen – haar meest trouwe supporters – gingen dan ook niet mee om haar aan te moedigen. Zal je net zien: “En tóén werd ik kampioen.”

 

“Zo, wat gaat de juf doen…?”

 

Speciaal

Het NK duatlon is niet Suzannes eerste kampioensmedaille. De eerste won ze toen ze net begonnen was aan de Pabo. Dit is haar vijfde nationale titel. En ooit was ze Oostenrijks kampioen mountainbiken. Deze vijfde NK-medaille is best speciaal. Ook omdat ze een van de oudere deelnemers was en het trainen tussendoor op een laag pitje gestaan heeft. Omdat ze kinderen kreeg en een nieroperatie moest ondergaan. Dat maakt toch dat het voelt als een kroontje op haar werk als sporter. “Gaaf dat ik nog steeds leuk meedoe!”

 

In de berging

De kinderen van school vinden het superleuk dat ze heeft gewonnen. Zelf is Suzanne niet zo bezig met social media, maar Loep had het op Instagram gezet en daar reageerden de kinderen op. “Toch leuk dat ze dit op die manier kunnen delen.” Suzanne en haar fiets worden zeker opgemerkt: “Kinderen zien dat ik altijd op de fiets kom. Ik heb op school mijn racefiets in het magazijn staan. En als ik de wijk uitrij, zetten ze grote ogen op: zo, wat gaat de juf doen…?”