logo jongleren
Nieuws

Deel je leesplezier – Harry Rusken

Geplaatst op: 8 januari 2021

In november zijn wij begonnen met de leesplezier actie. Wij hebben gevraagd om je leesplezier te delen en maakte je kans op het boek waar Peter Jonkers op dit moment leesplezier aan beleeft namelijk ‘Reinventing organizations’ door Frederic Laloux. Harry Rusken van Het Windas heeft hierop gereageerd.

Door Harry Rusken, leerkracht OBS Het Windas

 


Waarom ik benieuwd ben naar ‘Revinenting organizations’?

Harry: “De afgelopen jaren ben ik in aanraking gekomen met het gedachtegoed van mensen als Daniel Willingham, John D. Sweller, Anders Ericsson en vele anderen. Frederic Laloux zou ik graag willen lezen, daar we in het onderwijs continu aan het veranderen zijn. De organisatie op school daarbij zo simpel mogelijk houden kan dan wel eens moeilijk zijn.

Ik ben ervan overtuigd dat leerkrachten die zich eigenaar voelen van wat er op hun school gebeurt zich meer betrokken voelen bij het onderwijs. Ze nemen sneller hun verantwoordelijkheid en zijn trotser op hun vak en hun leerlingen. Dat dit kan leiden tot andere manieren van werken, organiseren en verdelen van verantwoordelijkheden, vind ik een mooie uitdaging. Voor nu, maar ook voor in de toekomst.  Ik ben zeer benieuwd naar ‘Reinventing Organizations’!”

Waarom ik Kitty Rijkers het boek ‘Technisch lezen in een doorlopende lijn’ van Marita Eskes gun?

Dit boek beschrijft op praktische wijze waarom goed technisch leesonderwijs van belang is, hoe het proces van technisch leren lezen verloopt en hoe hier in een doorlopende lijn vorm aan kan worden gegeven in de klas.

Het boek las als een verhaal, ik was elke keer benieuwd naar de volgende (praktische) voorbeelden.
Kitty is als IB’er middenbouw en leesspecialist nauw betrokken bij het leesproces op de Peperklip.

Waarom ik Wessel van Kralingen het boek ‘Technisch lezen in een doorlopende lijn’ van Marita Eskes gun?

Omdat Wessel vaak in de bovenbouw lesgeeft, is het goed om nog eens te lezen hoe het technisch lezen in een doorlopende lijn wordt aangeleerd. Wessel vindt het prettig om naast de theoretische onderbouwing er praktische voorbeelden bij te lezen.

Kitty en Wessel ontvangen binnenkort het boek ‘Technisch lezen in een doorlopende lijn’ en worden uitgedaagd om hun leesplezier met ons te delen.