logo jongleren
Nieuws

Zorgen voor leesplezier!

Geplaatst op: 9 november 2020

Het kan natuurlijk niet uitblijven in deze tijd waarin taal- en leesonderwijs volop in de media aandacht krijgt, een speciaal Jongleren nummer over Lezen. Wij zijn allemaal bekend met de cijfers over analfabeten en laaggeletterden in Schiedam. Ondertussen is heel Nederland wakker geschud door Lubach en zowel in vakbladen als bij de overheid staat het leesonderwijs in de schijnwerpers.

Door Peter Jonkers, directeur-bestuurder Primo Schiedam


Binnen Primo waren we al bezig om ons taal- en leesonderwijs naar een hoger plan te tillen. Betty van Dam, voorheen directeur van De Taaltuin en later van De Violier, heeft ons binnen Primo al jaren geleden laten weten, dat het tijd is voor verandering. De tekst van Lubach zou zij geschreven kunnen hebben. Alle scholen hebben inmiddels in hun plannen aangegeven met taal en lezen aan de slag te willen gaan. Dit doen wij dan ook met elkaar, wij gaan leren van alle goeds op onze scholen (en ook die van andere besturen) en werken in onze leerteams alle bevindingen zelf uit met ruimte voor experiment.  Het mooie is, dat wij dit niet alleen doen, maar samen en dat Betty van Dam komend jaar de scholen waar nodig, kan ondersteunen. In Jongleren vind je onder andere een aantal creatieve oplossingen van onze partners met wie wij zeker in de toekomst nog meer de verbinding zullen zoeken.

Ik word blij van de stappen die wij aan het maken zijn. Wat mooi zou het zijn als we het leesplezier bij kinderen weer terugkrijgen en we allemaal heel goed weten wat er toe doet als het gaat om lees- en taalontwikkeling en we dit in alle klassen en VVE groepen terugzien. Dat we ouders duidelijk kunnen maken hoe zij kunnen helpen en daarmee kinderen beter op een goed taalniveau kunnen krijgen en zij succesvol naar het VO kunnen waar voortborduurt wordt op de aanpak die wij hebben ingezet.

In deze tijd wordt er minder gelezen. Sociale media en streamingdiensten als Netflix zijn daar debet aan. Voor de taalontwikkeling van onze kinderen blijft lezen belangrijk. En of je gaat lezen hangt natuurlijk nauw samen met ervaren leesplezier!

Deel je leesplezier!

Daarom wil ik iedereen binnen Primo uitnodigen om zijn eigen leesplezier te gaan delen. Ik hoop zoveel mogelijk boekentips van jullie te mogen ontvangen. Dit kan door een mail te sturen naar redactie@primoschiedam.nl. Mooi is als het enigszins aansluit op het mooie vak dat wij uitvoeren, maar dat hoeft niet. Maandelijks wordt er een boekentip gekozen en dan ontvangt diegene twee van deze boeken om weer uit te delen aan een ander om hiermee het leesplezier te delen. Waar ik momenteel zelf veel plezier aan beleef is ‘storytel’ zo kan ik tijdens het sporten, koken en autorijden genieten van een goed (luister) boek… en wanneer het luisterboek blijft hangen, koop ik vaak de papierenversie.

Reinventing organiszations

Ik trap af met mijn leesplezier boek van dit moment:  Reinventing organizations door Frederic Laloux. Een managementboek dat laat zien dat wij aan het begin staan van een nieuw tijdperk, met vragen als: “Hoe breng je je eigen authenticiteit terug in je werk? Hoe eenvoudig kan een organisatie weer zijn? Wat kun je bereiken door met een gezamenlijk en breed gedragen doel te werken?” Een boek wat je aan het denken zet en mij inspireert in mijn werk. Een mooie aanvulling op de Covey gedachte … Hier zullen jullie ongetwijfeld meer over gaan horen.

Twee exemplaren ga ik uitdelen binnen Primo en ik ben heel benieuwd hoe de ontvangers het boek vinden. Ben jij geïnteresseerd in de manier waarop organisaties op een inspirerende wijze kunnen worden aangestuurd omdat het onderwerp je interesseert of omdat je momenteel een managementopleiding volgt, laat het mij weten. Dit kan door een mail te sturen naar p.jonkers@primoschiedam.nl.

Nog een paar weken tot aan de kerstvakantie. Ik kijk nu al uit naar een hoop mooie leesmomenten, die ik jullie ook allemaal van harte gun!