logo jongleren
Artikel

Een coach voor alle Primo-collega’s

Geplaatst op: 29 juni 2022

Corrine Bleecke, coach bij Primo Schiedam, heeft vandaag een volle agenda. We ontmoeten haar bij De Poldervaart, waar ze een coachingsafspraak heeft met Juliette, een van de teamleden. Eerder die dag heeft Corrine samen met Annemieke Jeene (schoolleider van obs Loep) ook al verschillende sollicitatiegesprekken gevoerd met enthousiaste aspirant leerkrachten die als zij-instromer het avontuur met Primo aan willen gaan. Tijdens dit traject zullen deze potentiële nieuwe collega’s, naast de begeleiding op school, namelijk ook door haar worden gecoacht. Tijd om kennis te maken met Corrine en te ontdekken wat coaching jou kan bieden.

Door de redactie


Corrine heeft een brok aan onderwijservaring, als leerkracht, Ib’er, schoolleider en onderwijsadviseur. Een bijdrage leveren aan (persoonlijke) groei geeft haar energie. Vanuit haar eigen bedrijf Co-creaties werd ze door Primo al meerdere malen ingezet voor coaching van medewerkers. Zo’n twee jaar geleden is ze een arbeidsovereenkomst aangegaan met Primo. Haar uren breidde snel uit toen ze de mogelijkheid kreeg om meerdere zij-instromers te begeleiden en ze hoefde er niet lang over na te denken om het aanbod van een vast dienstverband bij Primo te accepteren. Zeker de begeleiding van zij-instromers en startende leerkrachten doet zij graag. “Om deze mensen te binden aan het vak. Een supermooi vak,” aldus Corrine.

Corrine coacht niet alleen startende leerkrachten. “Zeker niet,” licht ze toe, “mijn doel van coaching is dat collega’s beter in staat zijn om hun werk te doen of om nieuwe uitdagingen in hun werk aan te gaan. Stel, je krijgt een nieuwe rol binnen de school, je gaat bijvoorbeeld collega’s begeleiden en aansturen, dan vraagt dat om een andere opstelling. Dat voelt vreemd. Je weet dat je iets anders moet doen, maar hoe pak je dat aan? En hoe gaat je omgeving reageren? Op zo’n moment is het fijn als je je gedachten tegen iemand aan kan houden. Dat je terechtkunt bij iemand die met je meedenkt en die je helpt reflecteren op de situaties die je meemaakt.”

 

Je mag best wel eens ergens onzeker over zijn

Of je nu leerkracht, onderwijsassistent, administratief medewerker of directeur bent, iedereen heeft wel eens behoefte aan coaching. “Medewerkers weten mij via verschillende wegen te vinden. De ene keer naar aanleiding van een gesprek met de directeur, de andere keer op eigen initiatief. Directeuren komen zelf net zo goed bij mij met vragen. Ik vind het mooi dat zij daarmee het goede voorbeeld geven. Ze laten ermee zien dat het goed is om lerend te zijn en dat je ook als directeur best wel eens ergens onzeker over mag zijn.”

De drempel om gebruik te maken van coaching mag wat betreft Corrine nog best wat lager. Dat is een van de redenen dat ze collega’s zoveel mogelijk opzoekt in hun eigen werkomgeving. Zoals vanmiddag op De Poldervaart. Dat scheelt reistijd voor collega’s. Daarnaast hoopt Corrine coaching op deze manier ook meer zichtbaar te maken. Misschien zelfs wel om een beetje een taboe te doorbreken. Het is namelijk een misvatting dat coaching alleen is bedoeld voor mensen die niet functioneren of tegen een burn-out aanzitten. Sterker nog: “Door coaching proactief in te zetten, houd je plezier in je werk en je ontwikkeling, daarmee voorkom je juist dat je over het randje kukelt,” aldus Corrine.

Coaching geeft inzicht

Corrine: “Ik geloof in co-creaties, dus in het naast iemand gaan staan en samen met hen in ontwikkeling zijn. Door actief te luisteren, vragen te stellen, samen alternatieven te onderzoeken, maar ook door de ander een spiegel voor te houden. Want vaak weet iemand het antwoord wel, maar moet hij of zij het eens een keer hardop zeggen. Als coach is het belangrijk om goed te luisteren en je eigen film uit te zetten. Door mijn onderwijservaring begrijp ik de context snel en kan ik gericht doorvragen.

Voor zij-instromers kan het bijvoorbeeld lastig zijn om geconfronteerd te worden met het ontbreken van vakkennis, terwijl ze tegelijkertijd wel veel levens- en werkervaring hebben. Deze collega’s moeten zichzelf toestaan om lerend te mogen zijn en ervaren dat het niet van ze verwacht wordt dat ze alles al weten.”

Op de vraag wanneer zij vindt dat coaching is geslaagd, antwoord Corrine: “Als ogen weer gaan stralen. Ik geniet als iemand weer kansen en mogelijkheden ziet. Als iemand zegt: het lukt mij nu, ik ga het zo doen! En dan met veel energie ermee aan de slag gaat.

Overigens is coaching ook een succes als je erachter komt dat iets niet werkt. Misschien niet het resultaat dat je vooraf verwacht, maar wel een resultaat dat je verder helpt in je ontwikkeling. Het is daarom fijn dat Primo in coaching investeert, het past goed bij het motto ‘jij doet ertoe!’ Het biedt mensen de kans om zich goed te voelen in hun werk.”

 

Heb je een vraag voor Corrine of wil je weten of coaching iets voor jou is?
Dan kun je contact met haar opnemen via de mail of, als je dat fijner vindt, het eerst nog even bespreken met je directeur. Corrine reageert zo snel mogelijk om je vraag te beantwoorden of een afspraak te maken voor een ‘klik-gesprek’. Dat gesprek is bedoeld om te bekijken of zij de juiste persoon is om jou te helpen met je hulpvraag. Mocht dat niet zo zijn, dan kan Corrine je eventueel doorverwijzen naar een andere coach.
E-mail: c.bleecke@primoschiedam.nl