logo jongleren
Artikel

In gesprek met… Seda van personeelszaken

Geplaatst op: 1 oktober 2021

Heb je vragen over onze Cao primair onderwijs of financiële regelingen binnen P&O? Seda Gül van personeelszaken geeft je graag praktische hulp en adviezen.

Door de redactie


Seda studeerde Human Resource Management aan de Haagse Hogeschool. In 2017 moest ze daarvoor op zoek naar een afstudeerstage. Via een schoolgenoot kwam ze bij Stichting Primo Schiedam terecht en zo is ze naar eigen zeggen binnengerold. De stage was een succes. Na het behalen van haar bachelor kreeg ze meteen een baan aangeboden. Sindsdien vormt ze samen met Liza Sloot, beleidsadviseur en Seda’s leidinggevende, het team achter onze afdeling personeelszaken.

Seda voelde zich bij Primo meteen op haar plek: “Werken in het onderwijs spreekt mij erg aan. Ik was al bekend met de werkvloer. Twaalf jaar gelden ben ik begonnen met de opleiding onderwijsassistent en heb deze ook behaald, maar toentertijd vond ik mijn toekomst in het onderwijs te onzeker. Er waren op dat moment nauwelijks onderwijsassistenten nodig. Daarom ben ik de opleiding HR-management gaan doen. Maar mijn hart ligt nog steeds bij het onderwijs. Vanuit het bestuurskantoor van Primo kan ik er nu toch iets aan bijdragen. Daar ben ik heel blij mee.”

 

Geen dag is hetzelfde

Er werken zo’n 400 medewerkers bij Primo. Personeelszaken zorgt er onder andere voor dat voor al deze mensen de arbeidscontracten in orde zijn en salarissen tijdig worden uitbetaald. Ook zaken als jubilea, het aanvragen verklaringen omtrent gedrag of het uitgeven van de werkgeversverklaring, vallen binnen Seda’s takenpakket. Maar het werk is veel breder dan dat. Het is juist die variatie die het werk voor haar zo interessant maakt. Geen dag is hetzelfde.

Seda: “Een belangrijk deel van het werk van personeelszaken bestaat uit het adviseren van medewerkers, directeuren en het bestuur. Dat doen we op basis van de Cao primair onderwijs en het beleid van Stichting Primo zelf. Ook houden we ontwikkelingen in de wet- en regelgeving goed in de gaten en brengen we advies uit over hoe die richtlijnen binnen Primo kunnen worden toegepast.

Voor de leerkrachten op de scholen is de locatiedirecteur vaak het eerste aanspreekpunt. Komen ze er op school samen niet uit, dan weten ze mij te vinden. Bijvoorbeeld wanneer medewerkers advies willen inwinnen over verlof, duurzame inzetbaarheid of salarissen. Op basis van het advies dat de directeur en medewerker van mij (of Liza) krijgen, kunnen zij een weloverwogen besluit nemen. Als personeelszaken helpen we daarna met de uitvoering. Bijvoorbeeld wanneer een leerkracht gebruik wil maken van het aanvullend geboorteverlof dat in 2020 is ingegaan. Wij zorgen er dan voor dat alles goed wordt geregeld.”

 

Op zoek naar collega’s

Personeelszaken is er niet alleen voor de huidige medewerkers. Seda en Liza zij ook betrokken bij het organiseren van de zij-instroom en het uitzetten van wervingscampagnes voor nieuwe collega’s.

Seda: “De grote vraag naar leerkrachten heeft ertoe geleid dat we gerichter zijn gaan zoeken naar juffen en meesters. Onder andere via het werven van zij-instromers. Dat zijn mensen die vanuit een andere branche de overstap naar het onderwijs maken en zich bij ons omscholen tot leerkracht. Die werving heeft succes, want inmiddels hebben we aan dat traject al flink wat nieuwe collega’s overgehouden. Ik vind het mooi om te zien dat die inzet echt wat oplevert.”

Samen klaren we de klus

Om alles rondom personeelszaken zo goed en efficiënt mogelijk te kunnen organiseren, werkt Seda nauw samen met de locatiedirecteuren, de afdeling financiën en het administratiekantoor.

“Samen klaren we de klus,” aldus Seda. “Ik ben sinds kort bijvoorbeeld ook betrokken bij begrotingsgesprekken en formatiegesprekken. Eerst kreeg ik die gegevens via anderen aangeleverd, maar nu kan ik zelf meeluisteren en de informatie meteen verwerken. Hierdoor ben ik ruim van tevoren op de hoogte van wat er gaat gebeuren op de scholen.

De link tussen financiën en personeelszaken spreekt mij erg aan. Doordat onze afdelingen veel samenwerken, leer ik veel. Ik vind het interessant om te zien welke haken en ogen er zitten aan bepaalde financiële keuzes. Welke invloed die hebben op de vacatures die we uitzetten bijvoorbeeld. Dat heeft meer invloed dan ik dacht.”

 

Eigen inbreng wordt gewaardeerd

Seda: “Omdat ik bij personeelszaken het uitvoerende werk doe, ben ik ook degene die van dichtbij ervaart hoe processen beter of anders kunnen. Mijn doel is om die processen zo efficiënt mogelijk in te richten voor directeuren en leerkrachten. Om die reden vind ik het ook belangrijk dat we niet vast blijven houden aan één manier van werken omdat iedereen daar nu eenmaal aan gewend is. Ik ben altijd op zoek naar verbetering en manieren om het werk meer van nu te maken.
Zo hoef je niet meer ouderwets naar het bestuurskantoor te komen om een handtekening te zetten, want medewerkers kunnen documenten tegenwoordig digitaal ondertekenen. En als je een vraag hebt kun je ons bellen, mailen, maar je kunt ons ook gewoon een berichtje sturen via WhatsApp.

Ik wil graag de drempel verder verlagen. Daarom ben ik van plan om zodra het weer kan regelmatig aanwezig te zijn op de scholen. Medewerkers kunnen op die manier makkelijker binnenstappen om vragen te stellen of dingen te regelen.

Bij Primo staan ze voor veel dingen open en dat geeft mij een goed gevoel. Omdat dit soort mogelijkheden er zijn, neem je meer initiatief en durf je meer van jezelf te laten zien. Zo werken we met elkaar stapsgewijs naar een hoger niveau. Ik zie daardoor ook genoeg mogelijkheden om mijzelf bij Primo verder te ontwikkelen.”

Heb jij een vraag over personeelszaken?
Neem dan contact op met Seda.
Telefoonnummer: 06-82439715
E-mail: pz@primoschiedam.nl
WhatsApp: 06-82439715
Goed om te weten: het werk bij personeelszaken kent een aantal piekmomenten. Rond de 15e en 16e van elke maand, maar ook in juli, augustus en september is er veel werk. Seda zorgt er natuurlijk voor dat je zo snel mogelijk wordt geholpen, maar het kan zijn dat er op die momenten iets minder snel gehandeld kan worden.