logo jongleren
Artikel

Mindfulness laat je meer genieten

Geplaatst op: 3 februari 2020

Word jij ook wel eens moe van al die gedachten die constant door je hoofd razen? Dat moeilijke gesprek met een ouder, leerlingen die hun medicatie op tijd moeten innemen, een vergadering die je beter had willen voorbereiden… Mindfulness kan je helpen om je minder door je hoofd te laten leiden. Manon Bosgieter, leerkracht op De Peperklip, nam via Primo deel aan de mindfulnesstraining en… raadt het iedereen aan!

Door de redactie


Manon: “Bij het terugkijken van mijn vakantiefoto’s, dacht ik steeds vaker: wat een prachtige plaatjes, daar had ik best meer van kunnen genieten. En ook tijdens het lesgeven merkte ik dat er voortdurend bijzaken door mijn hoofd spookten. Gedachtes over dingen die al geweest waren of dingen die nog moesten komen. Ik zat voortdurend in mijn hoofd, daar had ik last van. Toen ik via Primo de uitnodiging kreeg voor een kennismaking met mindfulness werd ik nieuwsgierig. Ik had er al zo veel over gehoord en gelezen, het leek mij wel wat.”

Net als in de sportschool

“Ik volgde de training met collega’s van andere Primo-scholen. Tijdens de kennismaking werd uitgelegd wat mindfulness is. Ook deden we een meditatieoefening. Dat beviel zo goed, dat ik de kans om de volledige training te volgen met beide handen heb aangegrepen.

Wat de training inhoudt? In acht bijeenkomsten leer je meer in het moment te zijn en hoe je je minder door je hoofd kunt laten leven. Dat lukt eigenlijk alleen door veel te oefenen. Gedurende die acht weken doe je daarom iedere dag een opdracht of meditatieoefening. Die variëren van een uitgebreide zitmeditatie tot mindfull afwassen of tandenpoetsen. Wanneer je dat veel doet, ontdek je dat het steeds makkelijker wordt om gedachten voorbij te laten gaan en terug te keren naar je focus. Vergelijk het maar met naar de sportschool gaan, daar word je ook sterker door veel te trainen. Zo werkt het ook met mindfulness.

Mindfulness zit inmiddels in mijn systeem, maar het kost me soms wel moeite. Je moet blijven oefenen en daar heb ik ook niet altijd zin in of tijd voor. Het kan zelfs heel saai zijn, maar als je doorzet merk je effect en dat effect vind ik het waard! Ik leef veel meer in het moment in plaats van me druk te maken over het verleden (ik had dit moeten doen) of de toekomst (dit moet ik allemaal nog). Door die focus kan ik meer genieten. Ook doe ik dingen minder op de automatische piloot en ben ik mijzelf meer bewust van hetgeen waarmee ik bezig ben.”

“Van nature staan mensen in de ‘doe-stand’, je hebt een gedachte en daar wil je meteen naar handelen, terwijl het soms niet kan opgelost worden, waardoor je veel gaat overdenken. Met mindfulness leer je vaker te denken: het is zoals het is, ik kan niet alles meteen oplossen.”

Mindfulness in de klas

“Ik raakte zo enthousiast over mindfulness dat ik het ook aan anderen wilde overbrengen, daarom heb ik de basisopleiding Mindfulness gedaan. Nu mag ik zelf ook trainingen geven. In de toekomst wil ik ook nog graag de mindfulnesstraining voor kinderen doen, zodat ik het ook aan de leerlingen kan overbrengen. Dat lijkt mij heel bijzonder.

Ik gebruik mindfulness nu al in beperkte mate in de klas. Met een kleine oefening leer ik de kinderen even hun gedachten los te laten. Dat doe ik met een bewegingsoefening tussen de lessen door of een stiltemoment tijdens het eten. Dan zorg ik ervoor dat de kinderen in rust kunnen eten, zodat ze bewust bezig zijn met het eten van hun eten. Dan zeg ik: ‘Eerst even rustig zitten. Niet kletsen, maar echt stil zijn. Kijk eens wat je eet vandaag.’ Ik merk dat het effect heeft, de kinderen zijn rustiger en eten alles op, maar het zijn nog kleine stapjes. Aan volwassenen is het toch makkelijker uit te leggen.”

Maak kennis met mindfullness
Wil je net als Manon kennismaken met Mindfulness en ontdekken of het iets voor je is? Stuur dan een e-mail naar Nichola Capel, coördinator Primo Academie: n.capel@primoschiedam.nl.
Manon: “Doe mee als je wilt leren om minder in je hoofd bezig te zijn en iets minder wilt leven op de automatische piloot. Ik vind echt dat het de kwaliteit van je leven verbeterd.”