Terug naar overzicht

Kindergemeenteraad zoekt nieuwe leden

 

Nu het einde van dit schooljaar weer inzicht komt, is De Kindergemeenteraad opzoek naar nieuwe leden. De oproep met sollicitatieformulier kun je vinden op De kleine Ambassade.

Uit eerdere projecten van de Kleine Ambassade bleek dat kinderen het heel belangrijk vinden dat beleidsmakers ook naar hun mening vragen. Vanuit deze behoefte ontwikkelde de Kleine Ambassade de Kindergemeenteraad Schiedam. Een uniek initiatief: in geen enkele andere gemeente in Nederland worden kinderen op deze manier betrokken bij het gemeentebeleid. Met de Kindergemeenteraad worden kinderen, het bestuur en de stad dichter bij elkaar gebracht.

Werkwijze

In de derde Kindergemeenteraad (2015 – 2017) zitten 23 kinderraadsleden, zij vertegenwoordigen 22 scholen en alle wijken van Schiedam. De raad is daardoor in alle opzichten representatief voor de stad. De kinderen verbinden zich voor twee jaar aan de Kindergemeenteraad. Zij zitten dan in groep 7 en 8.

Door middel van lessen verdiepen deze kinderen zich in verschillende beleidsterreinen. Daarnaast gaan ze regelmatig op excursie om de theorie in de praktijk te ervaren. Zowel tijdens de lessen als de excursies ontmoeten de kinderen verschillende professionals. Deze professionals kunnen wethouders of de burgemeester zijn, maar ook ambtenaren en mensen uit het bedrijfsleven. Vervolgens gaan de kinderen met elkaar in discussie en vormen ze mede hierdoor een eigen mening. De kinderen denken na over verbeterpunten in de stad, hoe deze kunnen worden aangepakt en welke rol ze hier zelf in kunnen spelen. De concrete adviezen bieden zij aan bij de gemeente.

Er worden verschillende middelen ingezet om zoveel mogelijk kinderen bij de Kindergemeenteraad te betrekken. Zo geeft de Kleine Ambassade op 23 scholen in Schiedam les over de Kindergemeenteraad en democratie. Ook is er een speciale website ontwikkeld: www.kindergemeenteraadschiedam.nl. Hierop vinden kinderen en leerkrachten digitaal lesmateriaal over de verschillende beleidsterreinen waar de Kindergemeenteraad zich mee bezig houdt. Daarnaast wordt een aantal scholen als adviescommissie ingezet. De kinderen van een school met een adviescommissie verdiepen zich in één bepaald beleidsterrein, zoals milieu, waardoor ze hierover een gedegen advies kunnen geven aan de Kindergemeenteraad.

KGR