logo jongleren
Artikel

Fotoserie Peperklip in Stedelijk Museum Schiedam

Geplaatst op: 2 juli 2020

Het is vrijdag 27 maart als de telefoon van Eveline de Jong gaat. Het is krap twee weken na het sluiten van de scholen vanwege de coronamaatregelen. Aan de andere kant van de lijn fotograaf Margi Geerlinks. In opdracht van het Stedelijk Museum Schiedam documenteert zij het leven van gewone Schiedammers in coronatijd. Hiervoor volgt zij Schiedammers met vitale beroepen. Margi’s vraag is of Eveline, leerkracht in groep 7 op De Peperklip, mee wil werken aan het project. Eveline is meteen enthousiast. Nog datzelfde weekend weet ze haar duo Astrid, directeur Feya, leerlingen en ouders net zo enthousiast te krijgen, waardoor Margi die maandag erop al direct haar eerste foto’s kan maken. Het is het begin van een bijzondere samenwerking waarvan het resultaat nu te zien is in het Stedelijk Museum Schiedam.

Door de redactie


Eveline kende Margi van een bezoekje aan haar Galerie 158. Ze raakten in gesprek over het onderwijs. Dat was zo’n leuke kennismaking dat ze nummers uitwisselden met de gedachte: wie weet kunnen we nog eens iets voor elkaar betekenen.

Eveline: “Toen Margi mij belde en vertelde over haar opdracht was ik meteen enthousiast. Zij kan zo goed fotograferen, dit project moest wel een mooi document worden. De fotoserie blijft onderdeel van de collectie van het museum, dat is natuurlijk ook bijzonder. Over 20 jaar kan het weer worden tentoongesteld en dan zien mensen aan onze foto’s hoe we in Schiedam de coronatijd hebben beleefd.”

Geen tijd te verliezen

“Margi wilde meteen beginnen. Dus nadat ik had gesproken met Astrid en onze directeur heb ik alle ouders geappt. Op zondag had ik al zeven kinderen die mee wilden doen. Niet veel later, toen de kinderen Margi op het plein aan het werk hadden gezien, verdubbelde dat aantal.

Tijdens de coronaperiode kwamen onze kinderen iedere maandag even naar school. In het begin was dat vooral om werkboekjes en een weekrooster op te halen, maar toen alles langer ging duren en we steeds meer digitaal gingen werken, werd de maandag vooral een moment om de kinderen even te zien en een praatje met ze te maken. Margi legde dat allemaal vast.

De foto van mij die nu in het museum hangt, is genomen op zo’n maandag. Je ziet hoe ik een serieus gesprek voer met een van de kinderen, omdat hij al een tijdje niets aan zijn schoolwerk had gedaan. Het is wel even slikken hoor, om jezelf zo te zien. Er is voor deze foto gekozen, omdat de betrokkenheid hier goed zichtbaar was, volgens het museum. Overigens heeft het kind na dat gesprek heel hard gewerkt. Hij had het blijkbaar gewoon even nodig.”

 

Stedelijk museum Schiedam ‘Achter de stilte van corona’ Margi Geerlinks

Op Margi’s foto’s zie je zoveel meer

“Iedere maandag fotografeerde Margi op school. Ze maakte zelf met de ouders een afspraak om bij de kinderen thuis foto’s te maken. Het idee was om de kinderen vanaf buiten in hun thuissituatie te fotograferen, maar Margi kreeg al snel goed contact met de ouders en mocht bijna bij iedereen binnen foto’s maken. De foto’s die ze daar maakte, geven een inkijkje van hoe de kinderen thuis of op hun kamer zijn. Dat is een heel mooi beeld geworden. Wij kennen de kinderen vooral van hoe ze zijn in de klas. Op de foto’s van Margi zie je zoveel meer. Ik heb niet één favoriet, alle foto’s van de kinderen zijn heel mooi geworden.”

 

Stedelijk museum Schiedam ‘Achter de stilte van corona’ Margi Geerlinks

Trotse juffen én trotse kinderen

“Er zijn heel veel foto’s gemaakt, daarvan hangt nu een mooie keuze in het museum. Op 1 juni werd de tentoonstelling geopend via Zoom. Wij werden allemaal uitgenodigd om mee te kijken, dat was bijzonder om mee te maken. Ik heb voor diezelfde middag een kaartje gereserveerd om de tentoonstelling te gaan bekijken.

Astrid en ik zijn vooraf geïnterviewd door Katherine Rosmalen van het museum. Onze quotes en die van de kinderen hangen naast de foto’s. De kinderen hebben zelf opgeschreven wat ze van de coronatijd vonden. Hun verhalen liggen in de zaal met troostkunst in een vitrine.

De kinderen die hebben meegedaan zijn heel trots. We willen nog met de klas naar het museum, maar het is niet zeker of dat dit schooljaar nog lukt. Een aantal kinderen is zelf al geweest. Het lijkt mij ook leuk om met collega’s te gaan kijken. Door corona zit je nu toch meer in je eigen klas en spreek je elkaar minder vaak. Het zou leuk zijn om dat met elkaar te doen.”

Wordt vervolgd

“Toen Margi met haar project begon, wisten we nog niet hoelang de coronamaatregelen zouden duren. Het had net zo goed na vier weken voorbij kunnen zijn, daarom zijn we zo snel begonnen. Inmiddels weten we dat alles een stuk langer gaat duren. Margi volgt ons nog steeds. Deze week was ze er nog om de huidige situatie vast te leggen. Ik vind het leuk dat het museum toch al meteen de tentoonstelling heeft gemaakt. Het is een goede weergave van de eerste periode van de lockdown. Ga vooral kijken!”

 

Nu in het museum
De tentoonstelling ‘Achter de stilte van corona’ in het Stedelijk Museum Schiedam is nog te bezoeken tot 4 oktober 2020. De fotoserie krijgt daarna een permanente plek in de collectie van het museum.