logo jongleren
Nieuws

Poëziefestival ‘Dichter bij Elkaar’

Geplaatst op: 14 mei 2021

Stichting Mooi Werk organiseerde samen met de Bibliotheek Schiedam voor de tweede keer het poëziefestival Dichter bij Elkaar. In de maanden februari t/m april hebben bijna 600 Schiedamse leerlingen uit groep 6 t/m 8 van verschillende scholen deelgenomen aan het project. Voor Primo Schiedam namen dit jaar meerdere klassen van Het Startblok, De Klinker en De Poldervaart deel.

Door: Renske Dzon, Stichting Mooi Werk


In de eerste les schreven de leerlingen een triolet over elkaar, door goed naar elkaar te kijken en te benoemen wat ze zagen. De tweede les bestond uit een antwoord op dit gedicht van de klasgenoot in vrije vers. De eerste les kon digitaal in de klas gegeven worden. Gelukkig kon de tweede les in veel klassen gewoon live gegeven worden.

De lessen zijn gegeven door Carla Scheepe-Belksma en Liesbeth Mende, oa bekend van EigenWijze Woorden en Het Schrijfcafé. Zij kozen ook de finalisten uit alle gedichten, waaruit de klas hun eigen winnaar kon kiezen. In één van de winnende gedichten schreef de dichter over de ogen van zijn klasgenoot: Vanzelfsprekend, lichtgevend, in de zon. En zo kwamen er nog meer pareltjes voorbij, waarbij creativiteit, verwerken van emoties en taalbeheersing hand in hand gingen.

Op 15 april was er een feestelijke online afsluiting waar de winnaars hun gedichten konden voordragen. Ook was er een bijzondere gast aanwezig: Simon van der Geest. Deze schrijver, dichter en theatermaker is onder andere bekend van Spinder en Het Werkstuk. Hij droeg voor uit eigen werk en vertelde uit welke dingen hij allemaal inspiratie haalt. Ook leerde hij alle leerlingen (en de organisatoren) een gedicht in gebarentaal. Al met een bijzondere afsluiting van een fantastisch geslaagd project.