logo jongleren
Nieuws

Primo als eerste aan de slag met Pak@ Democratie

Geplaatst op: 6 oktober 2020

Op donderdag 24 september gaf burgemeester Cor Lamers op basisschool Het Kleurrijk de allereerste les van Pak@ Democratie. Daarmee is Stichting Primo Schiedam de eerste scholenorganisatie die met Pak@ aan de slag gaat. Pak@ Democratie is een educatief lesprogramma dat kinderen de beginselen van democratie leert en ze actief betrekt en uitdaagt om hun eigen rol in de stad en samenleving te ontdekken.

Door de redactie


Burgemeester Lamers gaf de les in groep 7 van meester Remco. Hij begon met een oproep aan de kinderen: “Graag nodig ik jullie uit om mee te denken en mee te doen in Schiedam. Om in onze stad prettig met elkaar te kunnen samenleven, is het belangrijk dat we rekening houden met elkaar. Ik vind het belangrijk dat jullie ontdekken hoe je daar als actieve Schiedammer zélf een steentje aan bij kunt dragen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen zich fijn voelen in de stad.” Daar gingen de kinderen aan de hand van het Pak@ abc-spel vervolgens meteen mee aan de slag.

Officiële overhandiging

Na afloop van de les overhandigden de burgemeester en Kindergemeenteraadslid Christopher de eerste Pak@-lespakketten officieel aan Peter Jonkers, directeur-bestuurder van Primo Schiedam en Karlijn Kroon, directrice van de school. Beiden sluiten zich aan bij de boodschap van de burgemeester. Zij vinden het net zo belangrijk dat kinderen op de basisschool al actief bezig zijn met democratie en hun eigen rol binnen de samenleving.

Peter Jonkers: “Kinderen ontmoeten elkaar op school, ze ontmoeten vooral ook de samenleving op school. Dan is het belangrijk om goed te weten hoe de samenleving in elkaar zit. Dat je voor je eigen rechten op kunt komen, maar ook rekening moet houden met anderen. Dat zijn belangrijke kernwaarden van het openbaar onderwijs.”

Alle kinderen aan de slag met democratie

Pak@ biedt kinderen en leerkrachten in één koffer al het lesmateriaal dat nodig is om direct aan de slag te gaan met democratie. Het materiaal wijst de weg; aan de hand van verschillende spelvormen worden de onderwerpen democratie en burgerschap van A tot Z tot leven gebracht. Door deze opzet is de leerstof geschikt en aantrekkelijk voor kinderen van alle niveaus. En dat is belangrijk, want iedereen moet kunnen meedenken en meedoen. Met Pak@ Democratie doen kinderen veel kennis op én worden ze uitgedaagd om zich te ontwikkelen tot sociale en betrokken burgers die nu en in de toekomst hun eigen plek weten te vinden in de maatschappij. Daarnaast laat Pak@ kinderen goed geïnformeerd meedenken met de gemeente. De lesmethode is ontwikkeld door de Kleine Ambassade en wordt vanaf september verspreid over de basisscholen in Schiedam.