logo jongleren
Artikel

Kinderen interviewen Tweede Kamerleden

Geplaatst op: 25 februari 2021

Woensdag 10 maart zitten Julia, Naomi en Stijn uit groep 8 van obs De Singel al vroeg klaar voor de camera van hun laptop. Nog heel even wachten, dan zal het eerste Tweede Kamerlid via Teams inbellen voor een interview. Spannend? Welnee, de kinderen zijn heel relaxt. Ze hebben vooraf uitgebreid onderzoek gedaan en weten precies wat ze willen vragen. Hun missie is om gedurende de dag zo veel mogelijk informatie te verzamelen voor de enige echte Schiedamse stemwijzer voor kinderen. O, daar verschijnt Farid Azarkan van DENK in beeld. Tijd om hem aan de tand te voelen over de onderwerpen die kinderen in Schiedam belangrijk vinden!

Door de redactie


Julia, Naomi en Stijn zijn onderdeel van de kinderredactie van een groot Tweede Kamerverkiezingsproject voor basisscholen en het voortgezet onderwijs in Schiedam. Het doel van dat project is om alle kinderen en jongeren in de stad meer kennis te geven over de werking van onze Nederlandse democratie en ze te leren welke rol verkiezingen daarin spelen. Daarnaast helpt dit burgerschapsproject kinderen en jongeren om actualiteiten die ze zien, horen of lezen in de media, in een bredere context te plaatsen. Want waarom zijn die Haagse politici het nou zo vaak met elkaar oneens? Waarom duurt het soms zo lang voordat er een besluit wordt genomen? En wat heeft dat alles eigenlijk met de kinderen zelf te maken?

 

825 kinderen dachten mee

De kinderredactie verricht belangrijk voorwerk voor dit project. Van De Singel is er van iedere groep 7 en 8 één kind vertegenwoordigd in de redactie. Zij hebben in de afgelopen weken nauw samengewerkt met acht zevende en achtstegroepers van IKC Kethel. Die mix van kinderen van scholen uit twee heel verschillende wijken van Schiedam is bewust gemaakt. Het geeft de redactieleden de kans om te leren van elkaar en van elkaars perspectieven. Zeker in een verkiezingsproject als dit, waarin het draait om verschillende meningen en samen keuzes maken, is dat erg leerzaam.

Onder begeleiding van de docenten van de Kleine Ambassade, initiatiefnemer van het project, verdiepte de kinderredactie zich in negen thema’s die belangrijk zijn voor alle kinderen. Ook hielp ze bij het opstellen van de Grote verkiezingsenquête, een vragenlijst die werd ingevuld door maar liefst 825 kinderen uit groep 7 en 8. De resultaten van deze enquête laten zien welke onderwerpen volgens kinderen in Schiedam meer aandacht moeten krijgen van Haagse politici. Belangrijke informatie dus, die Julia, Naomi, Stijn en hun mederedactieleden natuurlijk meenamen in hun voorbereiding op de interviews van vandaag.

 

Kritische vragen over grote thema’s

Even terug naar De Singel 5. Daar hebben Munya, Jesse en Alana inmiddels het interviewstokje overgenomen. Zij zitten midden in een geanimeerd Teams-gesprek met kandidaat-Kamerlid Henri Bontebal. De CDA-politicus vertelt dat hij vindt dat mensen zelf ook hun steentje bij kunnen dragen aan een beter milieu, bijvoorbeeld door vaker te kiezen voor een elektrische auto. Kinderredactielid Jesse vindt dat we inderdaad allemaal iets kunnen doen, maar wijst de heer Bontebal er nog wel even op dat de elektriciteit voor zo’n auto toch echt ook ergens opgewekt moet worden. “Daar zijn vaak ook brandstoffen voor nodig, dus hoe duurzaam is dat dan echt?”, aldus een kritische Jesse. Heel even wordt het stil op het scherm…

De interviews die vandaag met politici worden gehouden, zijn een onmisbaar onderdeel van het verkiezingsproject. De antwoorden van politici worden namelijk verwerkt in een Stemwijzer-krant voor kinderen. Ook de resultaten van de verkiezingsenquête zullen hierin terug te vinden zijn. Met de stemwijzer kunnen alle kinderen in groep 7 en 8 zich straks voorbereiden op de Schiedamse Kinderverkiezingen die op 17 maart, tegelijk met de Tweede Kamerverkiezingen, worden gehouden.

De gesprekken hebben daarnaast nog doel. Ze zijn een goed middel om de afstand die bestaat tussen kinderen en beleidsmakers in de Den Haag te verkleinen. “Het geeft de kinderen de kans om politici een-op-een te vragen hoe zijn of haar partij staat tegenover de onderwerpen die kinderen belangrijk vinden,” aldus Renate van der Donk, onderwijskundige en docent van het project. “Tegelijkertijd schudt het de politici wakker. Zij ervaren dat het loont om met kinderen in gesprek te gaan en ze ontdekken dat kinderen wel degelijk goed kunnen meedenken als ze vooraf de kans hebben gehad om zich in het onderwerp te verdiepen. Dat is belangrijk, want er wordt nog te vaak óver kinderen gesproken, in plaats van mét kinderen. Een gemiste kans, zeker omdat heel veel beslissingen die nu worden genomen, effect hebben op hun toekomst.”

 

Politici zijn onder de indruk

De interviewdag loopt ten einde. In totaal heeft de kinderredactie met 12 politici gesproken en ze hebben al hun vragen kunnen stellen. Die varieerden van grote onderwerpen, zoals armoede en mentale gezondheid, tot marshal arts en feminisme. De politici waren zichtbaar onder de indruk van de kennis en voorbereiding van de kinderen. Zo gaf Lisa Westerveld, Kamerlid van GroenLinks, de redactieleden nog een groot compliment: “Ik ben super onder de indruk. Jullie stellen zulke scherpe vragen!”

Ben jij ook benieuwd naar het resultaat? Alle interviews zijn vanaf 3 maart terug te lezen in de Stemwijzer-krant.

 

Haal de verkiezingen naar jouw klaslokaal 
In de eerste week van maart is er voor alle Primo-scholen een lespakket beschikbaar voor groep 7 en 8. Dit bestaat uit:

  • Stemwijzer-kranten met daarin de thema’s die kinderen belangrijk vinden, de verschillende standpunten van politieke partijen en de resultaten van de Grote verkiezingsenquête;
  • Wat-jij-moet-weten-bijlagen over hoe Nederland wordt bestuurd;
  • Twee online Studio PLU!S verkiezingsjournaals;
  • Stempassen voor de Schiedamse kinderverkiezingen op 17 maart

Alle materialen worden op school bezorgd. Wil je meer weten over het verkiezingsproject? Neem contact op met Renate van der Donk van de Kleine Ambassade of kijk voor meer informatie op www.dekleineambassade.nl/wat-we-doen/verkiezingsproject.