logo jongleren
Nieuws

Meubels voor Roemenië

Geplaatst op: 14 mei 2021

Wat er aan vooraf ging: De Schiedamse Gonneke Miedema vernam van Nel Verschoor, de coördinator van de Nederlandse Werkgroep de Hoeksteen in Sliedrecht, dat in Zuid-West Roemenië een grote school ter beschikking is gesteld. Nel heeft sinds het einde van het Ceaușescu regime contact met de Roemeense Cornelia Sandu. In de tussenliggende tijd hebben ze zorg gedragen voor diverse middelen en om de jeugd een betere toekomst te geven is er een gezinsvervangend tehuis gebouwd. Maar om echt uit de cyclus van armoede te komen is onderwijs voor zoveel mogelijk kinderen en jongeren noodzakelijk. Daarom zijn Cornelia en haar medewerkers heel erg blij dat er in de stad Caransebes (28.000 inwoners) een nieuwe school geopend kan worden.

Door: Gonneke Miedema

De corona pandemie heeft de situatie in Roemenië verergerd en daarom is Gonneke opzoek gegaan naar een Schiedams schoolbestuur die mogelijk mogelijk kon helpen met oud schoolmeubilair. Het toeval wil dat op dat moment de opslagruimte vol stond met tafels en stoeltjes in diverse grootte, twee hele lange rode sportmatten, lage vrolijk gekleurde bankjes, kleine baby stoeltjes met de mogelijkheid om die op te hangen, verschillende kasten van hoog tot laag om o.a. schoolmateriaal in op te bergen en archiefkasten. Stefan Jansen, gebouwenbeheerder Primo Schiedam, is meteen gaan rondkijken of er nog meer meubilair beschikbaar was. Daarbij heeft hij zelfs een enorme poppenkast met veel poppenkastpoppen op de kop weten te tikken. Zijn hulp en bijstand tijdens dit hectische proces was geweldig! Ook voor het plannen van het transport heeft hij zich intensief ingezet. Tenslotte is door zijn grandioze bijdrage het transport van het gehele meubilair van de docentenkamer van de Sint Jozefschool verplaatst naar de Regenboogschool (beide locaties van Siko).

Op donderdag 28 april is tijdens de finale bijna al het aanwezige meubilair in de vrachtwagen gezet. Het transport is inmiddels in Roemenië aangekomen.


Bij Primo Schiedam vinden wij duurzaamheid, maatschappelijk betrokkenheid en samenwerken met collega besturen belangrijk. In deze actie komen deze pijlers mooi samen en zijn wij trots dat wij deze school in Roemenië hebben kunnen helpen.