logo jongleren
Nieuws

Deel je leesplezier – Kitty Rijkers

Geplaatst op: 26 februari 2021

“De afgelopen jaren hebben wij plezierlezen als speerpunt genomen op De Peperklip. Wij zijn ervan overtuigd dat wanneer kinderen het fijn vinden om te lezen, zij ook betere lezers zullen worden. Echter willen we de effectiviteit van de technisch leeslessen en onze didactische kennis hierover verbeteren. We hebben met het leerteam onderzoek gedaan naar methodes, maar kwamen uiteindelijk uit bij de methodiek van José Schraven ‘Zo leer je kinderen lezen en spellen’  

Ik denk dat het boek Technisch lezen een doorlopende leerlijn’ een goede aanvulling kan zijn! Dus Harry: Bedankt voor deze tip en leuke nominatie!

Door Kitty Rijkers, leerkracht OBS De Peperklip


Welk boek raad jij onze collega’s aan? 

Ik heb gekozen voor het boek De meeste mensen deugen” van Rutger Bregman. Het is een boek die ik eigenlijk aan iedereen zou willen aanraden. Zeker in tijdens deze Corona crisis, wetende dat veel mensen het in deze tijd moeilijk hebben. Eenzaamheid en kansenongelijkheid nemen toe.  

Dit boek geeft goede moed en is realistisch. Het imakkelijk te lezen terwijl er vele onderzoeken aangehaald worden 

Wij Homo Puppys* zijn zo slecht niet, integendeel juist! En laten we dat onze leerlingen vooral meegeven. Het is tijd voor een ander mensbeeld. Dat mensbeeld zien wij onderwijsmensen gelukkig dagelijks op de scholen en in de klassen 

*voor de uitleg van deze term moet je het boek lezen. 

 Waarom ik Edwin Maarleveld “De meeste mensen deugen” van Rutger Bregman gun? 

Edwin zet zich al ruime tijd in voor de wijk Schiedam-Oost. De maatschappelijke problemen zijn daar groot en hij is steeds weer aan het kijken hoe de verschillende organisaties in Oost samen kunnen werken om de kansen voor de buurtbewoners te vergroten en wat daar voor nodig is.  

 Waarom  ik Astrid Klinken “De meeste mensen deugen” van Rutger Bregman gun? 

Astrid heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot expert in onderwijs aan begaafde kinderen. Zij heeft bij ons op de Peperklip de plusklas een nieuw leven ingeblazen. Nu is deze klas voor veel meer kinderen toegankelijk en krijgen zij de kans zich nog verder te ontwikkelen op een bepaald gebied. 

 In maart ontvangen Astrid en Edwin ‘De meeste mensen deugen’. Wij zijn benieuwd naar de volgende nominatie.